25.10.14

Όμορφη μηλιά...
Πρότεινα στα παιδιά να φτιάξουμε -στη γωνίτσα που ήταν η κρυψώνα που βαρεθήκαμε- ένα δέντρο.
Συζητήσαμε, είδαμε φωτογραφίες στο pinterest και καταλήξαμε σε μια μηλιά με κόκκινα μήλα.

Τον κορμό τον έφτιαξα με χαρτί βελουτέ και τα κλαδιά με γκοφρέ.
Τα παιδιά έφτιαξαν τα μήλα με κολλάζ διαφορετικών ειδών χαρτιού και κόκκινη τέμπερα. Σχεδίασαν και τα φύλλα.
19.10.14

Καλαμπόκια και ποπ κορνΌλα ξεκίνησαν από μία ερώτηση.
Στο τραπέζι με τους θησαυρούς της φύσης είχαμε κάποιες μέρες μερικά καλαμπόκια ξερά από σπιτικό κήπο. Ένα πρωί, την ώρα ακόμα της υποδοχής των παιδιών κι ενώ κάποιοι περιεργάζονταν τους θησαυρούς, ο Λευτέρης ρώτησε:
- Αυτά τα καλαμπόκια τρώγονται;
Και τι χαρές μεγάλες όταν συνειδητοποίησαν όλοι ότι αυτά ακριβώς τα ξερά καλαμπόκια είναι αυτά που μας δίνουν τα ποπ κορν.

Η απόφαση ήταν άμεση και ομόφωνη- θα φτιάχναμε ποπ κορν.

Πρώτα, λοιπόν, τα καθαρίσαμε -και τι ωραία άσκηση για τη λεπτή κινητικότητα....
Ήταν μια διαδικασία που ήθελε τα "κόλπα" της και τα παιδιά δοκίμασαν διάφορες τεχνικές έχοντας άριστη συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο.


Ξεκίνησαν προσπαθώντας να τα βγάλουν ένα ένα, αλλά κάποια ήταν αρκετά σκληρά και ιδιαίτερα τα μικρά.

Ξεκινώντας από τα έξω η δουλειά ήταν ευκολότερη.
Ώσπου, η ανακάλυψη: πιάνοντας τα μέσα στη χούφτα και στρίβοντας τα χέρια ξεκόλλαγαν πολλά!!! Κρακ κρακ κρακ έπεφταν τα σποράκια στα πιάτα, γεμίζοντας τους όλους χαμόγελα.


Μερικοί δοκίμασαν το κόλπο και ενθουσιάστηκαν, ενώ άλλους δεν τους βόλεψε τελικά. Άσε ένα- ένα καλύτερα....

Άλλοι δοκίμασαν όλες τις μεθόδους, δοκιμάζοντας τι πετυχαίνει κάθε φορά καλύτερα.
Σιγά σιγά τους μαζέψαμε τους καρπούς.  • Οι ανάγλυφες κυψελωτές τρυπούλες που άφησαν τα σποράκια βγαίνοντας από το καλαμπόκι δεν έμειναν απαρατήρητες. 
Και δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να βάλουμε λίγη κίτρινη μπογιά και να πειραματιστούμε με τα αποτυπώματα που άφηναν στο χαρτί.
14.10.14

Μικροί κηπουροί εν δράσει...Δύο και πλέον εβδομάδες έχουν περάσει και το ενδιαφέρον μας για την κηπουρική καλά κρατεί και οι κηπουρικές δράσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα μας.
Κι επειδή ως συνήθως χάνομαι και θα έρθουν τα χριστούγεννα μέχρι την επόμενη ανάρτηση, θα αφήσω τις εικόνες να δώσουν μια μικρή -τολμώ να πω- εικόνα των κηπευτικών μας εργασιών:

Το όργωμα

Έπρεπε να σκαλίσουμε το χώμα και να αφαιρέσουμε τις ρίζες παλιότερων χόρτων και τις πέτρες που θα εμπόδιζαν τα φυτά να αναπτυχθούν. Τις πέτρες τις συγκεντρώσαμε σε 2 μεγάλες γλάστρες. Κρατήσαμε όμως το μωβ λουλούδι που μας είπε η κ. Ελένη ότι λέγεται Μέλισσα, γιατί πηγαίνουν σ'αυτό οι μέλισσες.Την ώρα της συζήτησης στον κύκλο μελετήσαμε όλοι μαζί κάποια βιβλία γνώσεων (που υπήρχαν από μέρες ελεύθερα στη βιβλιοθήκη) αναζητώντας πληροφορίες για τους σπόρους και τους βολβούς, τους τρόπους φυτέματος, την περιποίηση των φυτών, την πορεία ανάπτυξής τους.

Μετά παίξαμε βάζοντας στη σειρά κάρτες με την εξέλιξη του φυτού:


Το φύτεμα

Είδαμε, λοιπόν, διαφορετικούς σπόρους και βολβούς και αποφασίσαμε να πειραματιστούμε δοκιμάζοντας διαφορετικούς τρόπους φυτέματος.

Στον εξωτερικό χώρο προσθέσαμε φρέσκο χώμα και φυτέψαμε σπανάκι.

Με τις πέτρες που κρατήσαμε οριοθετήσαμε το χώρο του μποστανιού και βάλαμε και μια ταμπέλα για να ξέρουμε τί φυτέψαμε εκεί.Μετά το σκάψιμο λίγη ισορροπία...
Δυό μέρες αργότερα άρχισαν να βγαίνουν ήδη οι πρώτες πρασινάδες...


Το θερμοκήπιο


  • Σε πλαστικά κεσεδάκια φυτέψαμε σε χώμα καρότα, άνιθο και βολβούς.

8.10.14

Η μαγική βροχή - Τεχνική με λαδοπαστέλ και αραιωμένη τέμπερα


Έβρεχε σήμερα και από τις τζαμαρίες τα παιδιά χάζευαν τη βροχή καθώς έπεφτε στον κήπο. Αποφάσισα τότε κι εγώ να τους ξαφνιάσω με τη "μαγική βροχή" που θα εμφανιζόταν μόνο με τα πινέλα.

Πρώτα φτιάξαμε τα χρώματα δημιουργώντας σε μπολάκια από γιαούρτι αποχρώσεις του μπλε και του μαύρου τις οποίες αραιώσαμε με νερό. Χρησιμοποιήσαμε και ασημί, αλλά με τα πρώτα παιδιά που ζωγράφισαν παρατηρήσαμε ότι δεν "δουλεύει" καλά το κόλπο και το αφαιρέσαμε από την παλέτα.

Μετά τα παιδιά σχεδίαζαν με άσπρο λαδοπαστέλ σε άσπρο χαρτί τα σύννεφα και τη βροχή που έπεφτε. Κι όταν κάλυπταν το χαρτί τους με την αραιωμένη τέμπερα ο βροχερός ουρανός εμφανίζονταν μπροστά τους...