15.2.11

Τεχνική με κέντημα και ζωγραφική




































Παρόλο που προσωπικά δεν θα έλεγα ότι είμαι πολύ "χρυσοχέρα", έχω παρατηρήσει όλα τα χρόνια ότι το κέντημα -σε μια απλή μορφή- αρέσει πολύ στα παιδιά. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση για το συντονισμό ματιού- χεριού.

Τα υλικά που χρειάζονται είναι απλά: χαρτιά κανσόν, ένας διακορευτής,  διάφορα μαλλιά πλεξίματος και λαδοπαστέλ για τη διακόσμηση.

Στην προκειμένη περίπτωση (επειδή ήταν η πρώτη φορά που το κάναμε με αυτή την ομάδα)                                                   χρησιμοποιήσαμε χαρτιά κομμένα σε μέγεθος 15Χ15 εκ. περίπου. Μπορούμε, όμως, να έχουμε χαρτιά σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα ή ακόμα και σχέδια (πχ. μια καρδιά για να τη χαρίσουμε  στη μαμά μας, λουλούδι, αυγό το Πάσχα κλπ.). Επίσης, τσακίζοντας το χαρτί μπορούμε να κάνουμε τρύπες και στο εσωτερικό του.

Εξηγούμε στα παιδιά πώς περνάμε το μαλλί από την τρύπα και το τραβάμε από την άλλη πηγαίνοντας από τρύπα σε τρύπα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τέλειο αποτέλεσμα από την αρχή, αλλά να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν μόνα τους τα διαφορετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις "βελονιές" τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προσέχουμε η κλωστή να μην είναι πολύ μακριά (όχι πάνω από 20- 25 πόντους) γιατί μπερδεύεται και μας ταλαιπωρεί στο τράβηγμα.
Όταν τελειώνει, δένουμε με ένα κόμπο κι άλλη. Έτσι, έχουμε στο κέντημα μας διάφορα χρώματα.

Επίσης, αν το μαλλί μας είναι πολύ χνουδωτό του βάζουμε στο τελείωμα λίγο σελοτέϊπ (όπως στα κορδόνια των παπουτσιών).




Μετά το κέντημα διακοσμήσαμε το εσωτερικό του χαρτιού μας με λαδοπαστέλ, φτιάχνοντας κάτι σαν καδράκι.













Δεν υπάρχουν σχόλια: