Δύο και πλέον εβδομάδες έχουν περάσει και το ενδιαφέρον μας για την κηπουρική καλά κρατεί και οι κηπουρικές δράσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα μας.
Κι επειδή ως συνήθως χάνομαι και θα έρθουν τα χριστούγεννα μέχρι την επόμενη ανάρτηση, θα αφήσω τις εικόνες να δώσουν μια μικρή -τολμώ να πω- εικόνα των κηπευτικών μας εργασιών:
Το όργωμα
Έπρεπε να σκαλίσουμε το χώμα και να αφαιρέσουμε τις ρίζες παλιότερων χόρτων και τις πέτρες που θα εμπόδιζαν τα φυτά να αναπτυχθούν. Τις πέτρες τις συγκεντρώσαμε σε 2 μεγάλες γλάστρες. Κρατήσαμε όμως το μωβ λουλούδι που μας είπε η κ. Ελένη ότι λέγεται Μέλισσα, γιατί πηγαίνουν σ'αυτό οι μέλισσες.
Την ώρα της συζήτησης στον κύκλο μελετήσαμε όλοι μαζί κάποια βιβλία γνώσεων (που υπήρχαν από μέρες ελεύθερα στη βιβλιοθήκη) αναζητώντας πληροφορίες για τους σπόρους και τους βολβούς, τους τρόπους φυτέματος, την περιποίηση των φυτών, την πορεία ανάπτυξής τους.
Μετά παίξαμε βάζοντας στη σειρά κάρτες με την εξέλιξη του φυτού:
Το φύτεμα
Είδαμε, λοιπόν, διαφορετικούς σπόρους και βολβούς και αποφασίσαμε να πειραματιστούμε δοκιμάζοντας διαφορετικούς τρόπους φυτέματος.
Στον εξωτερικό χώρο προσθέσαμε φρέσκο χώμα και φυτέψαμε σπανάκι.
Με τις πέτρες που κρατήσαμε οριοθετήσαμε το χώρο του μποστανιού και βάλαμε και μια ταμπέλα για να ξέρουμε τί φυτέψαμε εκεί.
Μετά το σκάψιμο λίγη ισορροπία... |
Δυό μέρες αργότερα άρχισαν να βγαίνουν ήδη οι πρώτες πρασινάδες...
Το θερμοκήπιο
- Σε πλαστικά κεσεδάκια φυτέψαμε σε χώμα καρότα, άνιθο και βολβούς.
- Σε ένα βάζο με βρεγμένο βαμβάκι βάλαμε 2 φασόλια γίγαντες και σε ένα άλλο με πέτρες και νερό βάλαμε ένα βολβό. Βάλαμε νερό ώστε να ακουμπάει μόνο το κάτω μέρος του βολβού ως μια πρωτόγονη προσπάθεια υδροπονίας.
- Με αυτόν τον πίνακα αναλαμβάνουν καθήκοντα ποτίσματος, παρατήρησης και καταγραφής οι υπεύθυνοι για την κηπουρική:
- Τα φασόλια είχαν γρήγορη και εντυπωσιακή ανάπτυξη που αποφασίσαμε να καταγράψουμε:
- Τραγουδήσαμε και δραματοποιήσαμε το "ο γεωργός πάει στον αγρό..."
- Συναντήσαμε ένα αλογάκι της Παναγίας, σαλιγκάρια και άλλα σκουλήκια...
- Την επόμενη εβδομάδα μια μαμά μας έφερε κι άλλο χώμα. Κι έτσι ένα πρωί επεκτείναμε το μποστανάκι μας φυτεύοντας μαρούλια και κρεμμύδια κοκκάρια.
Την ημέρα εκείνη το σπανάκι μας ήταν έτσι:
Μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει καλά όλες μας οι μέθοδοι καλλιέργειας εκτός από τον βολβό στο βάζο με τις πέτρες.
Τα παιδιά βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση: έρχονται σε επαφή με το χώμα, το νερό και τη λάσπη, παρατηρούν, μετρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν, βλέπουν όλη τη φροντίδα και την προσοχή τους να αποδίδει καρπούς, αναλαμβάνουν ρόλους, μιμούνται τους ενήλικες.
Εδώ μαζί με τους σπόρους μας αναπτυσσόμαστε λίγο λίγο όλοι...
Θα ήθελα τελειώνοντας να αναφέρω κάτι που μου είπε ένα πρωί η μαμά του Γιώργου, που ήταν από τα ωραιότερα σχόλια που έχω ακούσει τελευταία:
- Κυρία Ιακωβίνα φέτος η τάξη σας είναι φοβερή, όλο εκπλήξεις! Κάθε μέρα όλο και κάτι έχουμε να δούμε, κάτι να παρατηρήσουμε... πολύ ωραία....